Самолетът, убил мексикански министър, се подпалил след удар със земята
Самолетът, убил мексикански министър, се подпалил след удар със земята / снимка: БГНЕС

Самолетът, с който във вторник катастрофира мексиканският министър на вътрешните работи Хуан Камило Мауриньо заедно с още 13 души, се е подпали едва след удара в земята, а не във въздуха, предаде АФП, цитирайки мексиканския министър на транспорта Луис Тейес и директора на мексиканското Управление за гражданска авиация Хилберто Лопес Мейер.

На пресконференция в столицата на Мексико те показаха на журналисти отломки от разбилата се машина. Двамата заявиха, че въз основа на събраните доказателства, може да се установи, че пожарът, изпепелил самолета, е избухнал едва след падането на машината, а не във въздуха, както имаше съмнения.

В подкрепа на тази теза е и фактът, че върховете на дърветата, над които е прелетяла падащата машина, не са били овъглени, а това е щяло да се случи, ако самолетът е горял още във въздуха.

Веднага след катастрофата, станала в столицата на Мексико, медиите започнаха да тиражират информацията, че машината е била свалена с бомба. Още в петък министърът на транспорта каза, че най-вероятно става дума не за атентат, а за злополука.

Американски и британски експерти помагат за изясняването на причините за трагедията.