Самолетът на Малики не бе допуснат да мине през иранска територия
Самолетът на Малики не бе допуснат да мине през иранска територия / netinfo

Сътрудници на иракския премиер Нури ал Малики, който днес трябва да започне начело на делегация от иракски министри и депутати посещение в Япония, казаха, че Иран е отказал да разреши на самолета му да прекоси иранското въздушно пространство, предаде Асошиейтед прес.

Според членове от делегацията на Малики самолетът му е бил отклонен за Дубай, където премиерът е останал на международното летище повече от три часа, докато машината бъде презаредена с гориво и бъдат начертани нови планове за полет.

Правителствен източник от Багдад също потвърди тази информация. Ирански представители засега не са потвърдили, че Техеран е отказал на самолета на Малики правото да премине през иранското въздушно пространство.

Ако този отказ се потвърди и се окаже, че не става дума само за необяснимо объркване или за лоша комуникация между Багдад и Техеран, то това ще бъде доста голям удар от страна на Иран върху Малики, отбелязва Асошиейтед прес.

Откакто дойде на власт, Малики се опитва да поддържа добри отношения със съседния на Ирак Иран, като същевременно се старае да не разгневи с тези си действия САЩ, които смятат режима в Техеран за член на така наречената Ос на злото.

По време на визитата си в Япония Малики ще има среща с японския премиер Шиндзо Абе. Очаква се на нея Токио да потвърди намерението си да участва активно в процеса на възстановяване на Ирак, предаде ИТАр-ТАСС.

На 30 март японският кабинет гласува законопроект за продължаване с още две години на изтичащата през юли мисия на японските военновъздушни сили в Ирак.

Визитата на Малики в Япония има за цел и финализирането на договор за заем за 82,64 милиарда йени за възстановяването и усъвършенстването на иракската енергийна промишленост. От тази сума 50,05 милиарда йени /428,5 милиона долара/ ще бъдат предназначени за изграждането на петролопроводи и на експортни съоръжения в град Басра, в Южен Ирак, като целта е да бъдат затвърдени и доразвити способностите на Ирак да изнася петрол.