Самолетът, изстрелял ракетата в Грузия, е навлязъл от север
Самолетът, изстрелял ракетата в Грузия, е навлязъл от север / netinfo
Самолетът, който пусна ракета близо до грузинско село, е навлязъл откъм Русия, се казва в предварително съобщение на международни наблюдатели. В него обаче не се заявява твърдо, че ракетата е била пусната от Русия, съобщава БГНЕС.

Наблюдателите не могат да идентифицират самолета или ракетата. Ракетата се вряза, без да избухне, в поле на около 65 километра западно от грузинската столица Тбилиси в понеделник. Грузия обвини Русия, но Москва отхвърли каквото и да е участие и обвини Тбилиси в организиране на провокация. Инцидентът влоши и без това обтегнатите отношения между Русия и Грузия.

Предварителното съобщение е направено от съвместен наблюдателен екип от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и миротворци в Южна Осетия. Мироопазващият контингент е съставен от руски и грузински военни сили. „На екипа бе показана от грузински представители разпечатка от радар, която показва, че самолетът е навлязъл от североизток и се е изтеглил в същата посока“, се казва в съобщението. Според него полетът е бил потвърден от миротворци от руската Северна Осетия, които са имали наблюдателен пост в района по времето, когато бе пусната ракетата.