Вира Лин
Вира Лин / Gulliver/Getty Images
Два самолета от Втората световна война прелетяха над селото на певицата Вира Лин като последна почит към "любимата на войниците", която повдигаше духа на нацията в тежките времена, съобщиха световните информационни агенции.

Стотици хора излязоха на улиците на Дичлинг, за да отдадат почит на певицата, която почина на 18 юни на 104-годишна възраст. Телевизия Скай нюз предаваше на живо шествието. В него участваха представители на три вида войски - военноморски, военновъздушни и сухопътни.
 

Погребението се състоя в деня на 80-годишнината от битката за Великобритания, въздушна битка, продължила от 10 юли до 30 октомври 1940 година.

В памет на Вира Лин на скалите край Дувър беше излъчен неин гигантски портрет.

На 103-годишна възраст почина британската певица Вира Лин

През ноември 1952 г. едновременно три хита на Лин попадат в първия британски хитпарад на изданието "Ню мюзикъл експрес". През 2009 г. тя става най-възрастната изпълнителка, включена в музикалните класации. Лин е и първата британска певица, оглавила класацията за сингли на американското списание
"Билборд" със заглавието "Auf Wiederseh'n Sweetheart". В репертоара на певицата влизат баладите "We'll Meet Again", "Wishing" и "White Cliffs of Dover".

Най-известната от тях е "We'll Meet Again" (Ще се срещнем отново) от 1939 г. Тя придоби ново звучене по време на пандемия, причинена от новия коронавирус във Великобритания и въвеждането на мерки за социална изолация на 23 март. През април песента беше презаписана от Лин в дует със сопраното Катрин Дженкинс, за да бъдат събрани пари в помощ на британски лекари, които се борят срещу коронавируса.
 
БТА