Самолет Ту-154 се взриви в сибирския град Сургут, има жертви
Самолет Ту-154 се взриви в сибирския град Сургут, има жертви / снимка: Reuters

Трима души загинаха и 43-ма пострадаха при възпламеняване на самолет Ту-154 в руския град Сургут, Тюменска област. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Уралския регионален център на Mинистерството на извънредните ситуации. Данните на Министерството на здравеопазването са само за един загинал.

Самолетът на авиокомпания „Когалимавиа” е трябвало да лети от Сургут за Москва. На борда е имало 128 души - 116 пътници и 8-членен екипаж.

При излизане на пистата за излитане самолетът се е запалил. Пътниците - 116 души, и 8-членният екипаж спешно са били евакуирани. След евакуацията в резултат на продължаващия пожар обаче се взривили резервоарите и се е стигнало до разлив на гориво, обхванал площ от 1000 кв.м. Взривът напълно е унищожил самолета.

Случаят се разследва. като една от възможните версии се разглежда се и възможността за терористичен акт, каза пред журналисти министърът на транспорта Игор Левитин, пише БТА. Разследващите допускат, че причина за пожара може да е и нарушаване на правилата за пожарна безопасност и за експлоатация на самолета, каза говорител на следствието, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този полет от Сургут за Москва е летяла групата „На-на”. Музикантите не са пострадали. Солистът на групата Сергей Григориев разказва, че самолетът е изгорял за 10-15 минути. Той седял в опашката на самолета и един от първите видял пожара. Всичко наоколо бе в искри, тръгна гъст черен дим, хората изпаднаха в паника и един през друг се опитваха да се измъкнат от самолета, разказва певецът на сайта на групата. Всички излизаха през резервния изход, по крилото на самолета.