Самолет със 139 души кацна извънредно в Иркутск
Самолет със 139 души кацна извънредно в Иркутск / netinfo

Самолет "Ту-154" на авиокомпания "Уралски авиолинии" извърши успешно аварийно кацане на летището в Иркутск след отказ на един от двигателите. Никой от 130-те пътници и 9-членния екипаж не е пострадал, предаде ИТАР-ТАСС.

Самолетът изпълнявал полет по маршрут Владивосток-Екатеринбург с междинно кацане в Иркутск. Двайсет минути след излитането от Иркутск екипажът съобщил на диспечерската служба, че един от двигателите е спрял да работи, съобщи руското министерство на извънредните ситуации. Екипажът решил да изразходва горивото и да се върне в Иркутск, така че се наложило самолетът да кръжи в продължение на три часа над града. Всички аварийни служби на летището били мобилизирани, но тяхната намеса, за щастие, не била необходима.

Представител на фирма "Туполев" обясни за ИТАР-ТАСС, че "Ту-154", който разполага с три двигателя, разположени в опашната част, може да се приземи безопасно дори при само един работещ двигател.

Самолет Ту-134, в който пътувал шефът на руските военноморски сили адмирал Владимир Масорин, се е приземи междувременно аварийно на полуостров Крим в Украйна, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Асошиейтед прес.

Няма убити, но няколко от пътуващите в самолета представители на руските ВМС са получили изгаряния.

Самолетът излязъл от пистата при кацане на летището в Симферопол, отбелязва Интерфакс. Един от двигателите се е запалил след кацането.