Самолет се разби в Иркутск, 140 загинаха
Самолет се разби в Иркутск, 140 загинаха / netinfo

Близо 140 души, включително петима членове на екипажа, са загинали при катастрофата на руския самолет Еърбъс А310, който се разби и се запали при приземяването си на летището в Иркутск /Сибир/ с около 200 души на борда, предаде Франс прес.

На борда на самолета, изпълняващ полет номер 778 от Москва до Иркутск, е имало 12 чужденци - трима граждани на Германия, трима граждани на Китай, двама на Полша, двама на Азербайджан и двама граждани на Беларус. От тях в болници в Иркутск са настанени седем пътници: гражданите на Полша и Беларус, както и двама граждани на Германия и един на Азербайджан.

В самолета е имало и 14 деца, които са отивали във ваканция в района на близкото до Иркутск езеро Байкал. Не е ясно дали и колко от тях са оцелели.

Седемдесет души са оцелели при катастрофата, съобщи главното управление за извънредните ситуации в Иркутска област, цитирано от ИТАР-ТАСС.

В болница са настанени 58 души - от тях 52-ма пътници, трима членове на екипажа и двама души, които не са вписани в списъка, както и една жена без документи. 12 пътници от същия полет са се прибрали сами по домовете си, тъй като не са имали нужда от помощ.

По уточнени данни в самолета са се намирали 204 души - 193 пътници, 8 членове на екипажа и з-ма души извън списъка на полета. Остава неизвестна съдбата на 12 пътници.

<!--Citat-->

В момента в моргата в Иркутск се намират 122 тела на загинали, допълва мрачната статистика ИТАР-ТАСС.

Руският президент Владимир Путин обяви 10 юли за ден на национален траур в памет на жертвите.

Самолетът докоснал пистата в Иркутск, но се движел с огромна скорост и излязъл от нея, ударил се в сграда и се запалил. Предната част на самолета е напълно разрушена. Целият самолет е обгорял. Повече от три часа са били необходими на пет пожарникарски екипа да угасят пламъците.

В сградата, в която се е врязал самолетът, не е имало хора.

<!--Sm-->

Част от оцелелите успели да излязат сами или били извадени през задната врата на самолета.

На борда на А-310 е пътувал и началникът на регионалното управление на Федералната служба за сигурност на Русия за Иркутска област Сергей Коряков. В списъка на пострадaлите пътници, които са настанени в болници, не фигурира името на Коряков, съобщи представител на групата на Федералната служба за сигурност в Иркутска област.

Намерени са двете черни кутии на самолета и това ще помогне да се установят причините за трагедията.

Транспортният министър на Русия Игор Левитин оглави правителствената комисия, създадена за разследване на причините за катастрофата.

Повреда в хидравличната система за задействане на спирачките е причинила катастрофата, предаде Франс прес, позовавайки се на Риа-Новости.

"Данните, с които разполага към този момент анкетната комисия, сочат, че след приземяването и след като е била задействана обратната тяга, спирачната система е отказала, а след нея са се повредили и останалите механизми от системата за забавяне на скоростта", заяви експерт от комисията пред руската агенция.

Причините за катастрофата ще бъдат окончателно изяснени след анализа на черните кутии и техническата експертиза на засегнатите системи на самолета, допълни източникът.

Машината е в експлоатация от юни 1987 година и има 52 000 летателни часа.