Самолет на Бритиш еъруейс кацна аварийно извън пистата на Хийтроу
Самолет на Бритиш еъруейс кацна аварийно извън пистата на Хийтроу / netinfo
Самолет на авиокомпания "Бритиш еъруейс", пристигащ от Пекин, кацна днес аварийно извън пистата на летище Хийтроу и блокира трафика, съобщиха световните агенции, цитирайки Би Би Си. Всички пътници са евакуирани благополучно и няма жертви. Според Би Би Си 11 от пътниците са леко ранени при инцидента.

Инцидентът блокира трафика на Хийтроу и забави редица полети, включително полета на премиера Гордън Браун, който заминаваше на петдневно посещение в Индия и Китай. Отменени са най-малко 100 полета от и до Хийтроу. Някои полети са пренасочени към други лондонски летища.

Според британската полиция нищо не подсказва, че инцидентът е свързан с терористични действия. Започнало е разследване за причините за катастрофата. Южната писта на Хийтроу е затворена, но северната продължава да работи, каза говорител на летището.

При приземяването си самолетът пропуснал началото на пистата и впоследствие излязъл от нея. По неизяснени засега причини, при приземяването двигателите внезапно изгубили мощност и самолетът буквално се забил в земята, при което са повредени колесникът и крилата му. Говорител на "Бритиш еъруейс" заяви, че главният пилот на самолета има 20-годишен опит и че целият екипаж се е справил отлично с прилагането на процедурите за безопасност.