/ ThinkStock/Getty Images
Стотици златни кюлчета изсипа над Якутск товарен самолет, превозващ девет тона злато, съобщиха руските медии. Люкът на самолета се отворил неочаквано и на пистата изпаднали стотици 20 килограмови кюлчета. Съобщава се, че до момента са събрани 172 от тях.
Разпиляването на ценния товар е станало при излитането на самолета АН 12 на авиокомпания „Нимбус от летището в Якутск. Според пресслужбата на аеропорта левият капак на товарния люк се е отворил, след като е бил нарушен от въздушния поток.

Екипажът е взел решение да върне самолета в Якутск и е извършил аварийно кацане на летището в намиращото се на 12 километра село Маган. Самолетът е пътувал от рудник „Купол” в Чукотка до Красноярск, а на летището в Якутск е кацнал за презареждане с гориво. На борда на машината е имало 9 тона злато.

Появиха се информации, че на борда е имало също сребро, диаманти и платина. От Следствения комитет потвърдиха, че товарният самолет е превозвал близо 10 тона благородни метали, но не уточняват точно какви. По –късно от компанията „Kinross Gold”, на която принадлежи товара съобщиха, че става въпрос за блокчета сплав от злато и сребро, предназначени за по-нататъшна обработка.

По непотвърдена информация златните кюлчета са се изсипали при отварянето на люка, защото не са били добре закрепени. При произшествието няма пострадали.

На пистата са събрани 172 кюлчета от благородния метал, по 20 килограма всяко. Мястото на произшествието е посетено от представители на местната транспортна прокуратура. Причините за инцидента се проверяват.