/ Istock
Броят на мигрантите, които преминават от Турция към Гърция, продължава да нараства, като само в периода от 23 до 27 септември гръцките сили за сигурност са задържали 1691 души, съобщи днес гръцкото министерство на миграцията, цитирано от ДПА.

Според бреговата охрана повечето от мигрантите са мъже. Те са били открити край или на островите Лесбос, Самос, Псеримос, Фармакониси, Лерос, Сими и Родос.
В резултат на значително увеличения брой на мигрантите капацитетът на петте центъра за регистрация на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос е почти изчерпан. В тези центрове с общ капацитет от 15 190 души към 27 септември са били настанени 14 433 кандидати за убежище. На 1 януари 2023 г. броят на обитателите им е бил около 4400.

Гонка между полицаи и кола с мигранти завърши с катастрофа в Монтанско

Ситуацията е най-тежка на остров Самос. Според данните на министерството на миграцията в центъра за прием на острова капацитетът от 2040 души е надхвърлен с около 2000.

По сведения на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на мигрантите през тази година е значително увеличен в сравнение с миналата. Данните показват, че от началото на годината по суша от Турция в Гърция са влезли нелегално 28 679 души, докато през цялата минала година броят им е бил около 18 700. Според служители на гръцката гранична служба нерегистрираните случаи на незаконно влизане са много повече.
Петър Къдрев/БТА