Само българите и италианците се страхуват от Ал Кайда
Само българите и италианците се страхуват от Ал Кайда / netinfo

Само българите и италианците смятат Ал Кайда за най-големия външен враг. Това показва проучване на американския институт "Пю", осъществено в 47 държави, предаде Франс прес. Като най-опасни врагове най-често са посочвани Китай и Иран. Проучването показва, че популярността на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен сред мюсюлманите е намаляла значително. Бин Ладен се ползва с доверието на едва 38 на сто от пакистанците - с 8 процента по-малко в сравнение с 2002 г.

Изключение правят палестинските територии, където рейтингът на лидера на терористичната мрежа е 57 на сто. Според проучването атентатите и останалите форми на насилие срещу цивилни са все по-малко приемани от гражданите на ислямските страни. Така например 34 на сто от ливанските мюсюлмани са на мнение, че самоубийствените нападения често или понякога са оправдани. За сравнение техният процент през 2002 г. е бил 74.

Подкрепата за тероризма намалява още в Бангладеш, Пакистан /с по 24 на сто/, Йордания /с 20 процента/ и Индонезия /с 16 на сто/. Атентатите са неприемливи според мнозинството от гражданите и на четирите държави. Мюсюлманите от Близкия изток и Азия гледат благосклонно на Хамас и Хизбула. Изключение правят турците.