Сайт, имитация на Уикилийкс, разкрива тайните на евроинституции
Сайт, имитация на Уикилийкс, разкрива тайните на евроинституции / снимка: DarikNews.bg

Окрилен от успеха на Уикилийкс, белгийски сайт обещава да направи  публично достояние тайните на европейските институции, предаде АФП. Сайтът се нарича brusselsleaks.com и беше създаден тази седмица в белгийската столица, където се намират повечето от европейските институции.

Засега сайтът е обикновена страница на английски език. В нея запазващите анонимност създатели обясняват какви са целите им. Те искат да направят прозрачен процеса на взимане на решения в европейските институции и да разкрият кой за кого лобира.

Брюкселският сайт няма намерение да публикува секретни документи. Той по-скоро ще приема подобни документи, ще проверява тяхната автентичност и ще ги разпространява след това сред медиите и неправителствените организации. Сайтът не уточнява дали разпространението ще бъде безплатно или срещу известна сума, уточнява БТА.

Създателите на brusselsleaks.com обещават, че първите документи, които ще бъдат разпространени в скоро време, ще са за сектора на транспорта и на енергетиката.

Сайтът обаче няма да публикува никакви документи, свързани с личния живот на хората, застрашаващи  тяхната сигурност или кариера.