Сагата около Валери Трирвильор и Сеголен Роаял се задълбочава
Сагата около Валери Трирвильор и Сеголен Роаял се задълбочава / снимки: Reuters

Жената, живяла 25 години с френския президент, отвърна на удара на сегашната му спътница в живота, която я пренебрегна с туит, който мнозина сметнаха за първия й сериозен гаф, откакто е първа дама, предаде Ройтерс.

Сеголен Роаял, която неуспешно се бори за президентския пост през 2007 година, малко преди да се раздели със сегашния държавен глава Франсоа Оланд, реагира на туита на Валери Трирвильор, която подкрепи нейния съперник на парламентарните избори в неделя.

Случката, станала в критичен за Оланд и неговата социалистическа партия момент, накара премиера Жан-Марк Еро да призове Трирвильор да бъде по-дискретна.

Роаял първоначално запази мълчание и не реагира на поредицата от публични изявления на Трирвильор в подкрепа на съперника й за депутатско място от град Ла Рошел. Вчера вечерта обаче Роаял призна пред свои привърженици в Ла Рошел, че е била много обидена и че смята, че заслужава повече уважение. "Нямам право да се оставя да бъда повалена . . . Което не значи, че не съм огорчена, че не съм наранена - аз не съм робот", каза бившата партньорка на Оланд. Тя добави, че моли само за коректна политическа борба и за уважение към майка, която е глава на семейство, и чиито деца също чуват какво се говори.

Туитът на Трирвильор, провокиран явно от това, че Оланд подкрепи кандидатурата на Роаял, разкри пред обществеността съперничеството между двете жени, отбелязва БТА. Самият Оланд бе обещал, че ще бъде по-сдържан като президент от предшественика си Никола Саркози, чийто любовен живот на моменти наподобяваше телевизионен сериал.

Оланд и Роаял се събират в края на 70-те години на миналия век, имат четири деца и в продължение на 25 години са заедно и в личния живот, и в политиката, където и двамата имат своя политическа кариера.

След като преди два дни френските медии съобщиха, че Валери е изразила в Туитър подкрепата си за опонента на Роаял за депутатското място в избирателен окръг на департамента Шарант-Маритим, което породи бурни реакции във Франция, сега Трирвильор отрича да е публикувала подобно съобщение в профила си в социалната мрежа. Първата дама твърди, че очевидно акаунтът й е бил обект на пиратска атака. Началникът на кабинета на Валери - Патрис Биакон, също увери, че става дума за пиратско нападение и поясни, че съответните служби в президентството са били информирани.

Оливие Фалорни, противникът на Роаял в департамента Шарант-Маритим, за когото уж Трирвильор изразила подкрепа, обяви, че е станал също обект на узурпиране на самоличността му в интернет. Той поясни, че в Туитър някой е създал негов фалшив профил, в който е качил благодарности към първата дама за нейната предполагаема подкрепа.

Но със или без подкрепата на Трирвильор за Фалорни, той се очертава като победител в спорния избирателен окръг. Ново допитване на агенцията Ифоп посочва, че той ще получи 58 процента на втория тур, а Роаял - едва 42 процента. Фалорни е бивш социалист и се ползва с негласната подкрепа за втория тур на привържениците на Съюза за народно движение на бившия президент Никола Саркози.