Садр обеща да защитава иракските кюрди от турските бомбардировки
Садр обеща да защитава иракските кюрди от турските бомбардировки / netinfo

Иракският радикален шиитски духовен водач Муктада Садр предупреди, че няма да стои безучастен пред турските бомбардировки в иракски Кюрдистан, предаде Франс прес.

"Няма да мълчим пред тази заплаха. Кюрдският народ е част от Ирак и наш дълг е да го защитаваме. Надявам се, че Турция няма повече да бомбардира иракска територия. Тя няма право на това", се казва в изявление на Садр, оповестено от представителството му в Наджаф.

Вчера иракските власти в официална протестна нота обвиниха Турция, че е бомбардирала кюрдски провинции в северната част на Ирак, където се укриват турски кюрдски бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/, припомня АФП.

Турция не е потвърдила бомбардировките, но според силите за сигурност на иракските кюрди турската артилерия обстрелвала в продължение на 45 минути зони от провинция Дахук в ранните часове на събота.

"Готови сме да посредничим с Турция, за да се сложи край на тази криза. Турският народ трябва да отхвърли подобни действия и да помогне да се угаси пожарът между двете мюсюлмански страни", заявява Муктада Садр.

Турция обвинява иракските кюрди, че толерират и дори подкрепят ПКК. Според нея в северната част на Ирак се укриват няколко хиляди турски кюрдски бунтовници, отбелязва АФП.