Саддам писа на щатите от затвора
Саддам писа на щатите от затвора / netinfo

Бившият иракски президент Саддам Хюсеин призова американците "да спасят страната си и да напуснат Ирак", в писмо до американски народ, написано в затвора и огласено днес от неговите адвокати, предаде Асошиейтед прес.

Саддам обвини президента Джордж Буш и произраелски групи, че са заблудили обществеността в САЩ, за да оправдаят войната в Ирак.

Писмото на Саддам било отнесено от негови адвокати в Йордания, където бе публикувано.

"Виждам, че представителите на вашата администрация продължават да ви лъжат и да не ви разкриват истинското обяснение за причините, които ги мотивираха да предприемат агресия срещу Ирак", пише Саддам.

В продължение на 7 години инспекторите на ООН не успяха да открият доказателства, че Ирак се опитва да създаде оръжие за масово унищожение, посочва бившият иракски лидер. "Те използваха т.нар. война срещу тероризма, която се наложи след нападенията от 11 септември", за да твърдят, че има връзка между Ирак и Ал Каида", пише Саддам в писмото си.

Саддам посочва, че истинската причина за войната е била да се попречи на Ирак да осъществи "законните си стремежи да развива своята икономика, култура и цивилизация".

Според бившия иракски ръководител войната е опетнила репутацията на Америка и уважението към нея по света.

"Погледнете американските граждани, които пътуваха където си поискат и бяха посрещани с добре дошли навсякъде по света. В наши дни един американец може да се движи извън Америка само с детектор за мини. Държавният департамент издава едно след друго предупреждения, за да ви информира за страните, които са станали опасни за вас", пише Саддам на американците.