Саакашвили зове Саркози да продължи да подкрепя Грузия
Саакашвили зове Саркози да продължи да подкрепя Грузия / снимкa: БГНЕС

Грузинският президент Михаил Саакашвили очаква от френския си колега Никола Саркози, ротационен председател на ЕС, да не отстъпва от т. нар. „реалполитик“ и да подкрепя Грузия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Това заяви заяви самият грузински президент в интервю ден преди срещата на върха Русия - ЕС.

„Вярно е, че г-н Саркози се намеси по великолепен начин в момент, когато руски танкове приближаваха грузинската столица“, заяви Саакашвили, имайки предвид посредническата мисия на Саркози в Москва и Тбилиси през август, в резултат на която беше сключено мирно споразумение. „Но е необходимо тези принципи да бъдат защитавани непрекъснато“, каза още той.

Френският президент подкрепи идеята за размразяване на преговорите Русия - ЕС за засилено партньорство. Те бяха замразени на 1 септември, за да бъде принудена Русия да изтегли войските си от Грузия. „Факт е, че руските войници продължават да държат повече от 22% от територията на Грузия и че Русия декларира решението си да остане там, посочи грузинският президент. „Днес в света има много проявления на т. нар. „реалполитик“, защото е налице световна икономическа криза, хората мислят за собствените си проблеми и това е идеален момент за Русия да прави подобни неща“, счита Саакашвили.

Френският президент смята, че Москва е изпълнила ангажиментите си в Грузия. Тбилиси осъжда „очевидното нарушаване“ от Русия на мирните споразумения.