Саакашвили уволни премиера Ландо Гургенидзе
Саакашвили уволни премиера Ландо Гургенидзе / снимка: БГНЕС

Грузинският президент Михаил Саакашвили уволни премиера Ладо Гургенидзе и ще назначи на негово място сегашния посланик на страната в Турция, съобщи за АФП високопоставен източник от правителството в Тбилиси. Президентът ще поиска от грузинския парламент да одобри назначението на Гега Мгалоблишвили, след което ще му възложи да формира ново правителство.

Очаква се по-късно днес Саакашвили да обяви официално решението си. Засега липсва официално потвърждение за уволняването на Гургенидзе. Не е ясно също защо е уволнен, но неговото правителство беше силно критикувано за начина по който водеше войната между Грузия и Русия през август, около сепаратисткия район Южна Осетия.

Гургенидзе стана премиер през ноември, 2007 г. когато беше уволнен неговият предшественик Зураб Ногаидели, след сблъсъци между силите за сигурност и опозицията по улиците на Тбилиси. Някои опозиционни групи в Грузия призовават за подновяване на уличните протести за годишнината от сблъсъците – на 7 ноември. Досегашният премиер Гургенидзе, бивш управител на Търговската банка беше смятан за ключова фигура в реформирането на грузинската икономика и привличането на чужди инвестиции.