Саакашвили протяга ръка на Москва
Саакашвили протяга ръка на Москва / netinfo
Грузинският президент Михаил Саакашвили се обърна с предложение за помирение към Москва, предаде Ройтерс. В телевизионно обръщение Саакашвили призовава Русия да напусне грузинската територия незабавно, но обмисли „бъдещи преговори“, за да не се „сее раздор за бъдещите поколения“. Той уточни, че не апелира към милостта, а към прагматизма и здравия разум на руските лидери и ги призова да вземат „правилните решения“. Записът на обръщението на Саакашвили ще бъде излъчено днес.

Според информация на пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС, Дмитрий Медведев е заявил, че Русия ще започне днес изтеглянето на армейския контингент, изпратен в подкрепление на миротворците в зоната на южноосетинския конфликт.

Венецуелският президент Уго Чавес потвърди подкрепата си за руската позиция в конфликта в Грузия, предаде ИТАР-ТАСС. Той оцени действията на САЩ във връзка със събитията в Южна Осетия като „агресия“ с цел „обкръжаването“ на Русия и „намаляването“ на нейното влияние в региона. Чавес също така съобщи, че в най-скоро време венецуелският външен министър Николас Мадуро ще посети Москва. Целта на визитата е задълбочаване на двустранните отношения.

Финландия, която председателства сега Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, свиква днес след обед във Виена членките на ОССЕ, за да вземат решение за изпращане допълнително на 100 наблюдатели в Грузия. Френският президент Никола Саркози предупреди вчера Дмитрий Медведев за сериозните последици за отношенията на Русия с Европейския съюз, ако бързо и изцяло не бъде изпълнено мирното споразумение за прекратяване на огъня в Южна Осетия. АФП информира, че двамата президенти са разговаряли по телефона.

Президентът на Южна Осетия Едуард Кокойти разпусна правителството, обяви извънредно положение и създаде комитет за справяне с последствията от грузинската криза, предаде АФП. Кокойти обвини правителството за забавяне при разпределението на хуманитарната помощ и подчерта, че те „трябва да работят за народа си, а не за лична изгода“.