Саакашвили обеща да превърне Одеса в столица „на цялото Черно море”
Саакашвили обеща да превърне Одеса в столица „на цялото Черно море” / снимка: БГНЕС, архив

Новоназначеният губернатор на Одеска област, бившият грузински президент Михаил Саакашвили, обеща да превърне Одеса в столица на цялото Черноморие, предаде ТАСС.

"Това ще бъде дълъг процес - да се направи от Одеса столица на цялото Черно море. Няма в черноморския басейн друг град, който да може да се конкурира с този град и област", заяви Саакашвили. Той призна, че "за това са необходими сериозни преобразувания, нужни са нови правила, нови хора, нови направления, за да се привлекат в Одеса много повече туристи и стократно повече инвеститори".

Започвайки речта си на украински, след това преминавайки на руски език, Саакашвили изрази увереност, че Одеса "може да се превърне в световно чудо и има всички предпоставки да започне това, въпреки всички проблеми в страната".

За постигането на поставената задача новият губернатор на Одеска област предложи "да се оставят в миналото всички конфликти и да се обедини обществото, независимо от това на какъв език говорят хората и към коя етническа група се
причисляват".

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко подписа указ за назначаването на Саакашвили за глава на Одеска област, както и за даване на украинско гражданство на бившия грузински президент.

Източник: БТА