Саакашвили: Нищо не може да се противопостави на нашия стремеж към свобода
Саакашвили: Нищо не може да се противопостави на нашия стремеж към свобода / снимка: БГНЕС, архив

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили произнесе реч пред привържениците на украинската опозиция на площад "Независимост" в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Саакашвили изрази подкрепа за европейската интеграция на Украйна. "Нищо не може да се противопостави на нашия стремеж към свобода", подчерта той. Саакашвили увери, че украинците са направили верния избор в подкрепа на евроинтеграцията.

Бившият грузински президент пристигна в Киев в състава на делегация на Европейския парламент. На пресконференция, на която говори на руски език, той изрази своята солидарност с украинския народ и приветства неговата готовност да върви по пътя на евроинтеграцията.

През юли 2010 г. Саакашвили поздрави лично в Киев украинския президент Виктор Янукович с 60-годишния му юбилей, припомня ИТАР-ТАСС. Срещата им премина "в приятелска и топла атмосфера", съобщи навремето пресслужбата на тогавашния грузински държавен глава.

Грузинският министър на външните работи Мая Панджикидзе заяви по повод сегашното посещение на Саакашвили в Украйна, че той е "свободен в своите действия и никакви негови изявления, речи и други действия не отразяват позицията на грузинското правителство", предава БТА.

Управляващата в Грузия коалиция "Грузинска мечта" заема сдържана позиция за събитията в Украйна, като определя течащите в тази страна процеси като "вътрешна работа на суверенна държава".

Европейският парламент планира да приеме идната седмица резолюция за събитията в Украйна, съобщи в Киев координаторът по международните въпроси на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Хосе Игнасио Салафранка, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На брифинг в щаба на украинската опозиция Салафранка увери, че украинските граждани "не са сами". "Милиони хора поддържат европейската перспектива на Украйна", подчерта той.

Председателят на комисията на ЕП по международните въпроси Елмар Брок, който също е от групата на ЕНП, предупреди, че ако украинските власти не накажат виновните за побоя над студенти на площад "Независимост" на 30 ноември, Европейският съюз ще забрани достъпа до своя територия на някои украински държавни служители.

"Янукович е длъжен да накаже онези, които са виновни за побоя на демонстрантите... Агресията трябва да бъде наказана", заяви Брок на площад "Независимост".

Депутати от управляващата в Украйна Партия на регионите и от Комунистическата партия определиха изявленията на Саакашвили и гостуващите европейски депутати като намеса във вътрешните работи на страната.