Саади Кадафи пристигна в столицата на Нигер
Саади Кадафи пристигна в столицата на Нигер / снимка: Reuters, архив

Саади Кадафи, един от синовете на сваления либийски лидер Муамар Кадафи, който влезе в северен Нигер в неделя, пристигна снощи в столицата Ниамей, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Присъствието на Саади Кадафи в Ниамей бе потвърдено от нигерски правителствени източници. Той е пътувал със самолет С-130 на нигерската армия, излетял от летището на северния град Агадез, където били въведени извънредни мерки за сигурност.

В Ниамей са и трима генерали от армията на Кадафи, които са преговаряли през целия ден във вторник с нигерските власти за политическо убежище за себе си и за други представители на сваления либийски режим.

Новите власти в Триполи искат Нигер да изпрати обратно в Либия представителите на режима на Кадафи, посочва БТА. Саади Кадафи е в списъка на хората, срещу които ООН наложи санкции, защото командваше сили, обвинени в репресии срещу демонстранти, посочва АП.

Междувременно председателят на Общото събрание на ООН Насър Абдулазиз ал Насър съобщи, че либийският Преходен национален съвет е поискал в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да бъде признат за единствен законен представител в ООН на либийския народ. Това предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Либия все още е представлявана в ООН от хора, изпратени от режима на Муамар Кадафи, който бе свален от бунтовниците.

Катарският дипломат Насър Абдулазиз ал Насър, който пое председателството на Общото събрание при откриването на 66-ата сесия снощи, съобщи пред журналисти, че новите либийски власти са поискали Бан Ки-мун да внесе писмото в Общото събрание. Във връзка с това новата комисия по акредитациите ще направи препоръка в 193-членното Общо събрание. Ако то реши да гласува, решение по въпроса ще бъде взето с обикновено мнозинство, добави Насър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ се срещна в Триполи с новия временен лидер на Либия Мустафа Абдул Джалил, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс. Визитата на помощник-държавния секретар на САЩ за Близкия изток Джефри Фелтман е първото посещение в Триполи на официален представител на кабинета на Барак Обама след като либийската столица падна миналия месец в ръцете на силите, противопоставящи се на Кадафи. Не се посочва кога точно е пристигнал Фелтман.