Саади Кадафи е в Северен Нигер
Саади Кадафи е в Северен Нигер / снимка: Reuters

Синът на Муамар Кадафи - Саади, е пристигнал в Северен Нигер, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия "Ал Арабия".

Министърът на правосъдието на Нигер Амаду Мору е потвърдил на пресконференция, че в неделя патрул на нигерската армия е задържал конвой от няколко автомобила, с който е пътувал и Саади Кадафи. Конвоят е бил придружен до град Агадез. Министърът не е изключил по-късно днес конвоят да пристигне в столицата. Той изтъкнал, че Саади Кадафи няма никакъв официален статут в Нигер и не е поискал да бъде признат за бежанец, което би му гарантирало известни права.

Управляващият в Либия Преходен национален съвет настоява Нигер да предаде всички членове на фамилията Кадафи, които се намират В Нигер, посочва Асошиейтед прес. САЩ настояват Нигер освен това да разоръжи всички пристигащи от Либия и да конфискува всички нелегално изнесени пари и ценности.

В четвъртък и петък миналата седмица в Агадез пристигнаха още два автомобилни конвоя, с които пътуваха приближени на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, припомня БТА. Висш нигерски представител заяви в петък, че страната му ще изпълни ангажиментите си към Международния наказателен съд, ако Муамар Кадафи или синовете му влязат на нейна територия, напомня Ройтерс.

Саади Кадафи, на 38 години, през 2004 година изостави кариерата си на професионален футболист и оглави едно от елитните подразделения на либийската армия.

Междувременно в Триполи бе арестуван Бузаид Дорда, шеф на външното разузнаване на Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.

Той ще бъде предаден на Преходния национален съвет. Екип на Ройтерс посети къщата в Зената, район на Триполи, където Дорда е държан от бойци на съпротивата срещу Кадафи, наричащи се Бригади на мъченика Абделати Гадур. Къщата е охранявана от 20-ина души в бойни униформи, въоръжени с автомати.

Дорда, който е бивш либийски премиер, бе в списъка на либийците, на които ООН наложи забрана за пътуване през февруари и е един от най-издирваните представители на сваления режим, посочва Ройтерс.

Либийските бунтовници казаха, че отлагат щурма на Бани Уалид, един от последните бастиони на укриващия се Муамар Кадафи, където са се натъкнали на яростна съпротива, предаде ДПА, цитирайки арабски медии.

Говорителят на правителството на Преходния национален съвет Ахмед Бани казал, че пред журналисти, че "планът за Бани Уалид засега трябва да почака", съобщи телевизия Ал Арабия. По думите му "бригадите на Кадафи" използват мирните жители на града като жив щит - разположили са ракетни установки по покривите на къщи им затова силите на ПНС и съюзниците им от НАТО не могат да ги ударят.

В неделя бунтовниците заявиха, че контролират голяма част от град,, намиращ се на 150 км югоизточно от Триполи, но уточниха, че в Бани Уалид все още гнезда на съпротива.

Според Ал Арабия бунтовниците сега са се пренасочили към Сирт, родния град на Кадафи.