Саад Харири обвини Сирия за атентата срещу депутата Уалид Ейдо
Саад Харири обвини Сирия за атентата срещу депутата Уалид Ейдо / Снимка: БГНЕС

Лидерът на антисирийското мнозинство в ливанския парламент Саад Харири обвини Сирия, без да я споменава поименно, за убийството на депутата Уалид Ейдо при днешния атентат в Бейрут, предаде Франс прес. "Тези, които убиха депутата Уалид Ейдо, са същите, които ликвидираха Рафик Харири", посочи той в изявление по телевизията.

"Арабската лига трябва да поеме отговорностите си. Или ще предприеме мерки да защити Ливан, или ще бойкотира терористичния режим, който непрестанно напада Ливан, нарушава суверенитета му и убива политиците му", добави Саад Харири. Синът на убития при атентат бивш ливански премиер Рафик Харири многократно е окачествявал сирийския режим като "режим убиец", отбелязва АФП.

Уалид Ейдо беше убит днес при атентат с кола бомба, при който загинаха още девет души. С убийството на депутата, член на оглавяваното от Саад Харири Течение на бъдещето, мнозинството вече разполага само със 70 депутати от общо 128.

В изявление пред АФП ливанският министър на съобщенията Маруан Хамаде обвини сирийския режим за убийството на депутата, целящо, според него, да бъде намалено антисирийското мнозинство. Германското председателство на Европейския съюз осъди най-твърдо бомбения атентат в Бейрут, при който загинаха антисирийският депутат Уалид Ейдо, синът му и много други хора.

В комюнике, разпространено от германското министерство на външните работи, се казва, че "това е недопустимо и няма да доведе доникъде". ЕС призовава причините за атентата да бъдат изяснени и виновниците да бъдат наказани.