/ ThinkStock/Getty Images
Избягалите са американец и съпругата му тайландка и заподозрян мъж от Тайланд
Трима заподозрени за наркотици - включително американец – със стрелба и хладно оръжие си проправиха пътя навън от тайландския съд, преди нагло да избягат с пикап, съобщи полицията, цитирани от БГНЕС.

Тримата все още бяха на свобода повече от 24 часа, след като в понеделник превърнаха в бойно поле залата в съда в Патая, съобщиха на АФП от полицията.
Полицаи претърсват курортния град, разположен на два часа югоизточно от Банкок.

 

"Ако окажат съпротива ... длъжностните лица трябва да предприемат решителни мерки", заяви Крисана Патаначароен, говорител на националната полицейска служба.

Избягалите са американец и съпругата му тайландка и заподозрян мъж от Тайланд.

Двойката беше изправена пред обвинения за смъртно наказание за трафик на наркотици, въпреки че присъдите рядко се изпълняват.

Крисана каза, че властите са се свързали с техните роднини в опит на бегълците да бъде предадено послание да се предадат, за да бъде избегнато насилие.

По неясен засега начин третият беглец – тайландецът – се сдобил с пистолет и нож, които използвал за атака срещу полицай, след което тримата избягали.

Тайланд е едновременно и производител, и център за разпространение на дрога. Огромна част от дрогата в региона се произвежда в Златния тригълник, граничен район, където се срещат границите на Мианмар, Тайланд и Лаос.

Но властите често залават трафиканти на тайландските летища. Тайландската полиция съобщи, че във вторник е било заловено поредното „муле“ – кенийка, която била погълнала пакети, съдържащи 1,2 кокаин