С ограниченията на хунтата помощта достига до 1/4 от пострадалите
С ограниченията на хунтата помощта достига до 1/4 от пострадалите / снимка: БГНЕС

Между милион и половина и два милиона са пострадалите от циклона Наргис жители на Мианмар, но една четвърт от оцелелите са получили помощ.

Това съобщи представителят на ООН в Банкок Ричард Хорси, който отново изрази съжаление за наложените от хунтата ограничения. Службите на ООН успяха да получат достъп до близо 500 000 души от общо милион и половина-два милиона, колкото според нашите оценки са сериозно пострадалите, каза той. Нещата вървят много бавно, категоричен е представителят на световната организация. Спешната помощ продължава да пристига, но от нея се раздават минимални количества поради условията, наложени от военната хунта в Мианмар, която не разрешава спасителните операции да се ръководят от чужденци, отбелязва АФП.

Световната програма за прехраната (РАМ) на ООН съобщи, че след известно прекъсване хуманитарните полети са подновени. Представител на РАМ също е притеснен от мудността на местната бюрокрация и от липсата на готовност на властите да приемат спасителни операции от този род.

Въпреки многобройните призиви за отлагане на насрочения за днес референдум за конституцията военният режим на Мианмар отказа да го изтегли за по-късна дата след преминаването на опустошителния циклон. По последни данни загиналите и безследно изчезналите в страната са близо 60 000.

Френският президент Никола Саркози осъди режима в Мианмар, който пречи на доставката на храни и друга помощ за опустошената от природата страна.

В реч в Люксембургската градина в Париж, отбелязваща годишнината от отмяната на робството, държавният глава изрази възмущението си с думите: Днес в XXI международната общност не може свободно да окаже помощ на хора, които имат нещастието да са управлявани от правителство, отказващо международната помощ.