С над 100 млн. души ще нарасне населението на китайските градове до 2020 г.
С над 100 млн. души ще нарасне населението на китайските градове до 2020 г. / снимка: Reuters

С над 100 милиона души ще се увеличи населението на китайските градове до края на десетилетието, предаде Франс прес, като се позова на нови данни на властите.

Градското население на Китай ще достигне 800 милиона души през 2020 г. срещу 666 милиона през 2010 г., прогнозира правителствен доклад.

Близо половината от 1,34-те милиарда китайци живеят днес в градовете. Преди три години съотношението беше един на петима. Това бясно темпо на нарастване на градовете създава колосални нужди в сферата на инфраструктурата, транспорта, енергетиката, пречистването на вода.

Бързата урбанизация поражда и социално напрежение, тъй като новонастанилите се в градовете селяни нямат същите права като гражданите кореняци, главно по отношение на достъпа до социални помощи, здравеопазване, образование, отбелязва БТА. Все повече деца на мигранти, израснали в градовете, настояват днес за същите права, като тези на хората, притежаващи удостоверение, че са градски жители.

Положението е изключително напрегнато в регионите, където мигрантите съставляват голяма част, ако не и мнозинството от населението. Те се сблъскват често пъти с големи икономически трудности, задълбочаващи се и поради високата инфлация. Всяко пето мигрантско семейство харчи повече, отколкото печели. По-малко от половината от тези семейства имат медицинска застраховка или внасят пенсионни осигуровки.