Ръкостискането на Обама с Кастро разгневи консерваторите в САЩ
Ръкостискането на Обама с Кастро разгневи консерваторите в САЩ / Gulliver/Getty Images

Историческото ръкостискане на президента Барак Обама с кубинския лидер Раул Кастро в Южна Африка разгневи американските консерватори, които го нарекоха пропаганден удар на Кастро, предаде Франс прес.

"Защо да бъде стискана ръката на човек, който хвърля в затвора американци?" - възмути се сенаторът републиканец Джон Маккейн. "Защо се прави това? Невил Чембърлейн стисна ръката на Хитлер", напомни той за британския премиер преди Втората световна война.

Сенаторът от кубински произход Марко Рубио, един от най-твърдите застъпници на американското ембарго срещу Куба, изрази съжаление, че Барак Обама не е използвал случая да повдигне пред Раул Кастро въпроса за човешките права. "След като президентът му стисна ръката, трябваше да му заговори за онези основни свободи, които отстояваше Мандела и които не съществуват в Куба", каза Рубио пред журналисти.

"Когато водачът на свободния свят стиска окървавената ръка на безмилостен диктатор като Раул Кастро, това се превръща в пропаганден удар за тиранина", заяви депутатката от Републиканската партия Илеана Рос-Лейтинен, цитирана от БТА. "С тази ръка Раул Кастро подписва заповеди за репресии и хвърляне в затвора на борци за демокрация. В същия момент водачите на кубинската опозиция са в затвора или бити, защото се опитват да отбележат световния ден на човешките права", добави тя.