Руснаците ще дават пръстови отпечатъци за визи за Острова
Руснаците ще дават пръстови отпечатъци за визи за Острова / снимкa: БГНЕС

От днес всички руснаци, които искат визи за Великобритания, ще бъдат длъжни да дават и пръстови отпечатъци, съобщи Би Би Си в руската си емисия.

От 6 ноември САЩ също въведоха допълнителни изисквания за издаване на входна виза - сканиране на отпечатъците на десетте пръста на всеки руснак, подал молба за виза. Според посланика на САЩ в Москва Уилям Бърнс събирането на биометрични данни в такъв обем не било нововъведение, отнасящо се само за Русия.

Всички руснаци, които искат виза за Великобритания, вече са длъжни лично да посетят съответната консулска служба, където ще им бъде направена цифрова снимка, а пръстовите им отпечатъците ще бъдат сканирани. Според началника на визовия отдел към посолството на Великобритания в Москва Джон Мейкин, "молбите за визи ще се разглеждат само когато към тях са приложени необходимите биометрични данни", посочва Би Би Си.

Допълнителната процедура, свързана със снемането на биометричните данни, ще се извършва безплатно, ще отнема около 5 минути, а данните за всяко лице ще се съхраняват в Лондон 10 години. При новите изисквания се очаква да се облекчи издаването на дългосрочни визи. Сходна процедура прилагат и визовите служби на Великобритания в Индия и Китай.