Руските туристи няма да се санкционират за просрочени визи
Руските туристи няма да се санкционират за просрочени визи / снимка: Reuters

Министрите на външните и на вътрешните работи предложиха и правителството прие едностранно да бъде продължаван престоят на руските граждани, пребиваващи у нас с цел туризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Руснаците ще могат, ако желаят, да удължат престоя си до 30 дни след изтичане на туристическите им визи. Мярката е временна и се предприема във връзка с трудната ситуация, създадена от бушуващите пожари в някои региони на Руската Федерация.

От вътрешното министерството съобщиха, че на българските гранични контролно-пропускателни пунктове няма да бъдат налагани санкции на руски туристи с просрочени туристически визи. Всички гранични контролно-пропускателни пунктове са уведомени за взетото решение.

Поради бедственото положение летищата на руската столица имат нарушен режим на работа. Има значителни затруднения при приемането на самолети от далечни дестинации, включително от България. В нашата страна има голям брой руски туристи от засегнатите от пожарите райони.