Руските самолети вече няма да използват иранската база в Хамадан
Руските самолети вече няма да използват иранската база в Хамадан / БГНЕС

Иран обяви, че са преустановени въздушните удари, които руски самолети, излитащи от иранска база, нанасяха по мишени в Сирия, предадоха световните агенции.

Руски военни самолети вече нямат право да използват иранската военновъздушна база за ударите си в Сирия, обяви иранското министерство на външните работи.

Руските самолети използваха база "Шахид Нодже" в западната иранска провинция Хамадан, за да нанесат въздушни удари по мишени в Сирия миналата седмица.

Руски самолети излетяха от Иран да бомбардират „Ислямска държава"

Руските самолети, които нанасяха удари по позиции на терористичните групировки в Сирия от иранската военновъздушна база в Хамадан успешно са изпълнили всички поставени задачи и са се върнали на руска територия. Занапред те ще използват иранската ВВС база на основата на взаимните споразумения и в зависимост от обстановката в Сирия, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Безпрецедентното разполагане на руски бойни самолети в Иран бе критикувано както от Белия дом, така и от някои ирански депутати, отбелязва агенцията.

ООН обяви, че като действа така, Русия може би нарушава нейната резолюция срещу доставките на военни самолети за Иран, отбелязва ДПА.

Понастоящем военновъздушната база "Шахид Нодже" е затворена за използване от руски самолети, заяви говорителят на иранското външно министерство на външните работи Бахрам Касеми. Той не поясни каква е причината, а само заяви, че това е станало по руско искане, посочва Асошиейтед прес.

Русия и Иран нямат официално споразумение за използване на базата, но имат редица споразумения за сътрудничество в борбата с тероризма, припомни дипломатът.

Руски бомбардировачи нанесоха удари в Сирия

По въпроси, като борбата с тероризма и борбата с „Ислямска държава" позицията на Русия и на Иран е много сходна. Ситуацията в региона е важна за нас. Сигурността на Иран зависи от това, каза Касеми, цитиран от ДПА.

Дипломатът подчерта, че руските удари в Сирия от иранската база, са били извършени с разрешението на Иран и че руската мисия засега е приключила, предаде АП. Той добави, че "Русия няма никаква база в Иран".

Думите на Касеми отразяват недоволството на иранските власти, че Русия е дала голяма гласност на факта, че е използвала иранската военна база за ударите си по цели в Сирия, отбелязва АП.

Сложният триъгълник Иран, Русия и Израел

Бомбардировачи Туполев-22М3 с голям обсег и изтребители Сухой-34 извършиха ударите миналата седмица и това подчерта все по-тесните връзки на Иран и Русия, отбелязва Ройтерс.

Според ирански парламентаристи обаче тази стъпка е в нарушение на конституцията на Ислямската република. Вчера иранският външен министър генерал Хосейн Дехган отхвърли тези критики, но днес разкритикува гласността, която Москва е дала на факта, че използва иранската база. Министърът определи изявленията на Москва като "парадиране и неджентълменски". "Руснаците се опитват да покажат, че са суперсила", каза още той, припомня Ройтерс.

Иран и Русия са основни съюзници на режима на сирийския президент Башар Асад. Техеран обаче остава много дискретен относно обхвата на военната помощ, която осигурява на сирийския режим, докато Москва, която има военновъздушна база в Сирия обявява редовно какви въздушни удари е нанесла, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА