Руските миротворци напуснаха територията на Грузия
Руските миротворци напуснаха територията на Грузия / netinfo

Руските миротворци "изтеглиха постовете си по линията Поти-Сенаки и напуснаха територията на Грузия съгласно договореностите, постигнати между президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози на 8 септември. Това обяви руското външно министерство.

Изтеглянето бе извършено два дни по-рано от срока, установен в договореностите Медведев-Саркози, отбелязват от ведомството. Руската страна очаква също такова ясно и добросъвестно отношение от грузинското ръководство и Европейския съюз към изпълнението на споменатите договорености, добавят от Кремъл. Става дума на първо място за дадените от ЕС гаранции за неизползване на сила от грузинската страна против Абхазия и Южна Осетия, както и за завръщането на всички грузински войски до 1 октомври в местата на постоянната им дислокация, и за своевременното разполагане на международни наблюдатели,

включително минимум 200 наблюдатели от ЕС, в грузинските райони, съседни на Абхазия и Южна Осетия.

Това ще позволи в десетдневен срок след това да бъдат изтеглени руските миротворчески сили и от тези райони, посочва още руското министерство.