Руските комунисти ще обжалват резултатите от изборите
Руските комунисти ще обжалват резултатите от изборите / netinfo

Руската опозиционна комунистическа партия оттегли заплахата си да бойкотира новия парламент, но заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу масовите нарушения на изборите, предаде Ройтерс.

Комунистите спечелиха 57 места в 450-членната Дума и станаха единствената неподксепяща Кремъл партия, успяла да влезе в Държавната дума.

Няма да се откажем от депутатските си мандати, но ще продължим да се борим за правата на нашите привърженици, заяви за Ройтерс Вадим Соловьов, член на ЦК на компартията.

Президиумът на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация смята, че резултатите от изборите на 2 декември са били нечестни и фалшифицирани, каза Соловьов. Комунистите ще поискат от ЦИК да не признава на 8 декември резултатите от изборите, а ако ЦИК отхвърли жалбата им, ще обжалва резултатите във Върховния съд, каза представителят на ръководството на партията.

При преброяване на 100 процента от гласовете "Единна Русия" води с 64 процента, компартията получава 11,57 на сто, Либерално-демократическата партия - 8 процента, а "Справедлива Русия" - 7,7 процента. Останалите 7 партии, участвали в изборите, не са преодолели 7-процентния праг, обяви ЦИК.