Руският президент прие виетнамския си колега
Руският президент прие виетнамския си колега / снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев прие в Кремъл виетнамския си колега Нгуен Мин Чиет, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.

Медведев съобщи след края на срещата, че двете страни възнамеряват да работят за това светът да стане многополюсен и по-сигурен.

"Русия става все по-силна държава и допринася за стабилността и благоденствието в света", наблегна на важното значение на връзките с Русия виетнамският президент.

Виетнам е готов да развива сътрудничеството си с Русия във всички области, но преди всичко би искал да разшири двустранното икономическо сътрудничество, заяви Нгуен. Той отбеляза, че въпреки положителните тенденции в руско-виетнамските икономически отношения, те все още не са на равнището на политическите.

Руски и виетнамски компании подписаха редица споразумения в петролния и газовия сектор, включително за съвместни проучвания и добив на нефт и газ от района на виетнамското крайбрежие.

Търговският обмен между двете страни се е увеличил през първите седем месеца на годината със 64,8 процента до близо 900 милиона долара, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че бившият Съветски съюз направи големи вложения във виетнамската икономика през 70-те години на миналия век - след края на войната във Виетнам, и помогна на страната да построи големи мощности за добив на петрол от морето.