Руският посланик в ЕС: Санкциите срещу Крим са парадоксални
Руският посланик в ЕС: Санкциите срещу Крим са парадоксални / снимка: БГНЕС, архив

Москва е на мнение, че санкциите на ЕС срещу Крим са глупост и парадокс. Това каза днес, участвайки във видеомост, постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, предаде ТАСС.

„Гледайки последната порция санкции, възниква въпросът - преди такива мерки бяха съпровождани с изявления, че те са „точкови”, насочени са срещу ръководството и нямат за цел да навредят на населението”, каза дипломатът. „Това, че икономическите санкции отрицателно влияят на икономическото положение на руснаците, е общопризнат факт. Последната порция от санкции е парадоксална. Ако от гледна точка на ЕС Крим е част от Украйна, значи рестрикциите срещу Крим са антиукраински санкции”, каза Чижов.

Той заяви, че това не са санкции срещу ръководителите на Крим, а санкции, които създават проблеми за нормалния живот на полуострова и подкрепи твърдението с примера, че забраните за внос важат и за климатиците. „Какво е това, ако не подкопаване на благосъстоянието на тази част от населението, която ЕС смята за Украйна? Някаква глупост”, каза руският представител в ЕС.

По думите му отминаващата година се е превърнала в „момент на истината” за отношенията на Русия с Европейския съюз. Проблемите се трупаха отдавна, много преди в Киев да бъде извършен „държавен преврат”, както се изрази Чижов.

Според него в основата на трудностите в отношенията между Брюксел и Москва е погрешното схващане на ЕС за неговата роля в света. Съюзът първоначално възникна, за да бъде предотвратена нова голяма война в Европа, в която винаги са били въвлечени немци и французи. После това се трансформира в изграждането на някакъв „блестящ храм на върха на планината”, към който всички трябва да
се стремят, каза Чижов.

„Сега блясъкът на този храм е помръкнал заради появата на много евроскептици и така се роди „Източното партньорство”, тогава бяха посети семената на тези разногласия, които оттогава се засилваха”, разви тезата си Чижов.

Той съобщи, че в края на зимата се очаква посещение в Русия на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, но добави, че датата още не е уточнена.

Източник: БТА