Руският метеорит остава под полицейска охрана
Руският метеорит остава под полицейска охрана / снимка: БГНЕС

Руски учени извадиха от снега край езерото Чебаркул край Челябинск фрагменти от знаменития болид, който избухна над сибирския град в петък. Все още обаче те не могат да стигнат до метеорита, който остава под охрана.

Частите от метеорита са изследвани и вече се публикуват първите сведения за състава им. Според Виктор Гроховски, член на комитета на Руската академия на науките /РАН/ по метеоритите, от Уралския федерален университет, чрез химически изследвания е доказана извънземната природа на седем намерени парчета от небесното тяло.

Според местната полиция около седем отломъка от взривилия се метеорит са се разлетели в различни страни. Един от тях е паднал в езерото, като е образувал дупка в леда с диаметър около осем метра. По краищата на леда са открити и събрани малките парченца от черно твърдо вещество, напомнящи парчета от скална порода с размер 0,5 - 1 сантиметър, които са предадени за експертиза.

Достъпът за външни лица до мястото на падането е ограничен. От Челябинск идва експедиция от сътрудници на Уралския университет, на които е възложено търсенето. Според Гроховски учените не били допуснати непосредствено до отвора, но е ясно, че метеоритът там се намира.

"Ние току-що завършихме изследванията и потвърждаваме, че частиците действително имат метеоритен произход. Това е каменен метеорит, обикновен хондрит, открихме всички типични минерали, които присъстват - и металическо желязо и оливин и сулфит. 53 малки парченца са, не са големи, но всички са с метеоритен произход. Имат и кора от разтопяването", каза Гроховски.

Металическите частици са над 8%. След по-пълен анализ и регистрация в международния каталог метеоритът ще се нарича по името на езерото, в което са отрити частиците - Чебаркул, съобщи РИА "Новости".

Според коментари в руските социални мрежи, дори малки парченца от известен метеорит могат да станат обект на търговия и да достигнат особено високи цени заради широкото отразяване на явлението и наличието на множество записи на самото падане.

При падането на небесната скала бяха засегнати жителите на Тюменска, Курганска, Свердловска област, както и северните територии на Казахстан. Основните щети бяха регистрирани в Челябинска област, където пострадаха повече от хиляда души.

Предварителна оценка на материалните щети сочи 1 милиард рубли /близо 49 милиона лева/.

В болница все още са около 40 души.