Владимир Путин
Владимир Путин / БТА
Руският патриарх Кирил поздрави президента Владимир Путин по случай 70-годишния му юбилей днес, като отбеляза, че през годините държавният глава е променил Русия, укрепил е нейния суверенитет и е защитил националните ѝ интереси, предаде ТАСС.

"През дългите години на неуморна работа на ключови държавни длъжности Вие си спечелихте репутацията на национален лидер, безусловни предан на отечеството, който искрено обича родината и ѝ отдава всичките си сили, способности и таланти. Променянето на облика на Русия, укрепването на нейния суверенитет и отбранителните ѝ способности, защитата на националните ѝ интереси, последователното социално-икономическо развитие, грижата за благополучието на гражданите – това са само някои от очевидните и неоспорими резултати от дългогодишната съвместна работа на различните органи на властта и обществените институции, която бе свършена под Ваше ръководство", се казва в поздравителното послание, което бе публикувано на сайта на Московската патриаршия.

Руският патриарх отбелязва, че през последните години са настъпили много изменения в отношенията между държавата и църквата, като е бил изграден уникален модел на сътрудничество. 

Проф. Марк Галеоти: Как Владимир Путин се превърна в самовластен автократ

"В този важен за Вас и за нашата страна ден Ви пожелавам нестихваща сила, изобилна Божия помощ и благословен успех в по-нататъшната Ви служба на високия и отговорен пост на държавен ръководител на велика Русия", заключава патриарх Кирил.
БТА