/ БГНЕС, архив
Руската Държавна дума реши комисията й по информационна политика, технологии и комуникации да разследва дали дейността на американски медии, работещи на територията на Русия, е в съответствие с руските закони, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В огласеното снощи решение на парламента в Москва се казва, че ще бъдат разследвани Радио "Свобода", "Гласът на Америка, Си Ен Ен и "други американски медии".

Предложението е било внесено от депутата от прокремълската партия "Единна Русия" Константин Затулин като ответна мярка срещу "репресивните" действия в САЩ срещу руската електронна медиа "Ръша тудей"(Русия днес).

В съобщението на Думата за предстоящото парламентарно разследване се отбелязва инициативата на сенаторката Джийн Шахийн, внесла на 14 март законопроект, който да упълномощи министерството на правосъдието на САЩ да проучи дали "Ръша тудей" е нарушила законите.

Шахийн се позова на разузнавателни данни, според които руската английскоезична медиа е била част от кампанията на Русия в подкрепа на президентската кандидатура на Доналд Тръмп.
БГНЕС