/ снимка: БГНЕС
На фона на тежки сражения в Донбаския регион руски войски са напреднали в Бахмут и изглежда възнамеряват да прекъснат линиите за снабдяване на Северодонецк, предаде ДПА, позовавайки се на информация от украински източници.

"Врагът напредва в посока Воздвиженка-Роти, постига частични успехи и е фиксиран на окупираните от него граници", каза генералният щаб на украинските въоръжени сили в своя доклад за обстановката днес. Градовете се намират на около 10 километра югозападно от Бахмут. От тях руските сили биха могли да обстрелват пътя от Бахмут до Северодонецк. Междувременно боевете около Северодонецк продължават без значителни промени. По информация от генералния щаб руските войски продължават да се опитват "неуспешно да установят пълен контрол над града".

Северодонецк е един от последните градове, които Русия трябва да превземе, за да установи пълен контрол над Донбаския регион в Източна Украйна. Неговото географско местоположение на брега на река Донец също представлява предимство. Донбас е регион с високо ниво на индустриализация и ако успее да го превземе, Русия ще може да си осигури сухопътна връзка до Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г., отбелязва ДПА.

В докладът пише, че в посока Славянск, друга важна стратегическа цел на руската военна операция в Донбас, Москва е концентрирала своите войски и "се опитва да създаде условия за възобновяване на офанзивата". Генералният щаб добави, че през последните 24 часа украински войски са отблъснали седем атаки в Донецка и Луганска област.
БТА