Руски търговец на оръжие действал от София
Руски търговец на оръжие действал от София / netinfo

Американският всекидневник „Los Angeles Times” съобщава, че властите в САЩ са разпоредили да бъде претърсен магазин за спортни стоки в Пенсилвания, за да се установи връзката между руски търговец на оръжие и фирма в България, която е вероятно част от неговата империя.

Федералните власти са претърсили спортен магазин в Уилкс Бар, Пенсилвания, за да установят какви са връзките на руския търговец на оръжие Виктор Баут с фирма в София, която е собственост на брат му Сергей и е свързана с руското разузнаване.

Според федералните агенти, екипировката продавана незаконно от търговеца включвала мерници за снайпери, бинокли и други оптически уреди, които не могат да бъдат изнасяни без разрешението на Държавния департамент.

Американските власти твърдят, че Баут разполага със световна мрежа за търговия с оръжие, която е изнасяла бойни снаряжения и екипировка за страни в Африка и дори за талибаните в Афганистан. Част от оръжието е било товарено от български складове в Бургас, докато плащанията са идвали през фирма, наречена Rockman Ltd., базирана в София, България и собственост на брата на Баут - Сергей.

Според американските власти тази търговия е била извършвана с покровителството и съгласието на руските тайни служби. Според вестника руският търговец на оръжие е снабдявал дори охранителни фирми в Ирак след американското нахлуване там. През 2002 година Баут се укрива в Русия и властите в Москва отказват да го екстрадират въпреки международната заповед за арест. / БГНЕС