Руски траулер потъна в Арктика, капитанът загина
Руски траулер потъна в Арктика, капитанът загина / снимкa: БГНЕС

Всички 18 членове на екипажа с изключение на капитана на руски траулер са били спасени след потъването на кораба в арктическите води край северната част на Норвегия, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Няма информация за състоянието на двама от моряците, постъпили в болница.

16 души от екипажа на „Топаз А“ са били спасени от друг руски плавателен съд и отведени в норвежкото пристанище Хамерфест, двама са били отведени с хеликоптер в болница на остров Шпицберген, според представител на спасителите.

Тялото на капитана е било извадено заедно с оцелели членове на екипажа. Не е ясно как е починал той, нито защо се е стигнало до аварията с този трагичен край.

Северозападен вятър е духал на мястото на инцидента със скорост 10 метра в секунда. „Получихме съобщение, че корабът се накланя и се пълни с вода“, заяви Гейр Мортенсен, говорител на съвместния координационен спасителен център за Северна Норвегия. Екипажът на бедстващия руски риболовен съд се спуснал в спасителните лодки и е бил спасен северозападно от остров Бйорнойа в Баренцево море от друг руски траулер, „Борис“, намиращ се в непосредствена близост до мястото на инцидента.

Потъналият кораб бил собственост на Мурманския риболовен флот.