Уикипедия лого
Уикипедия лого / iStock/Getty Images
Руски съд глоби днес фондацията "Уикимедия" с 2 милиона рубли по обвинения, че не е премахнала от "Уикипедия" дезинформация за руската армия, предаде Ройтерс, като се позова на съдебната власт.

Миналата година, малко след като нахлу в Украйна, Русия прие широкообхватно ново законодателство, ограничаващо това, което хората имат право да съобщават за конфликта. По този начин бяха глобени или блокирани уебсайтове, разпространяващи информация, която противоречи на официалния разказ на Кремъл за събитията.

Фондацията "Уикимедия", която е собственик на "Уикипедия", вече бе глобена миналата година, защото не премахнала две статии за войната, в едната от които били давани "оценки за руското нахлуване в Украйна през 2022 г."

Новата глоба беше наложена, след като властите обвиниха "Уикипедия" в "разпространение на дезинформация" в статии за руските военни подразделения, съобщи "Уикимедия Русия".

Организацията каза, че решението може да бъде обжалвано, но добави, че все още не е решила дали ще го направи.

"В досегашната практика на руските съдилища има само един-единствен случай, в който "Уикипедия" е успяла да спечели обжалване на съдебно решение", коментира пред Ройтерс основателят на руския клон на фондацията Станислав Козловски.
 
Владимир Сахатчиев/БТА