/ iStock/Getty Images
Снайперисти на руската Национална гвардия са застреляли бунтовниците по време на „специална операция“, за да сложат край на заложническата криза, предаде АФП.

Затворниците, които взеха заложници в руската наказателна колония ИК-9, се идентифицираха като членове  на групировката "Ислямска държава".

На видеозапис се виждат най-малко двама нападатели, единият от които крещи, че те са "муджахидини" от "Ислямска държава" и че са установили
контрол върху затвора във Волоградска област.

На кадрите също така се виждат лежащи неподвижно затворнически служители, единият от които е с прерязано гърло. Четвърти униформен седи до врата, а един от нападателите е опрял нож в гърлото му. 

ТАСС съобщи, че най-малко един служител на наказателната колония е бил убит, но от публикуваното от "Маш" видео става ясно, че броят на жертвите почти със сигурност е по-голям

Руски затворници взеха за заложници служители на затворническа колония в южната част на Волгоградска област, съобщиха властите. Това е вторият подобен инцидент в руски затвор от юни насам, предаде АФП.

По време на дисциплинарна комисия в затворническа колония № 19 „няколко затворници взеха служители за заложници“, съобщи Федералната служба по затворите (ФСИН) в изявление в Телеграм.

„Осъдените лица взеха за заложници служители на поправителната институция (IK-19). В момента се предприемат мерки за освобождаване на заложниците. Има и жертви“, съобщи Федералната служба по затворите (ФСИН).

Разследващата комисия на Русия заяви, че „няколко затворници“ са участвали в бунта.

Видеоклипове, публикувани в руските социални мрежи, показват около четирима затворнически надзиратели, взети за заложници, някои от тях покрити с кръв.
 

ФСИН добави, че има жертви и че се провеждат операции за освобождаване на заложниците.

Затворническата колония IK-19 се намира в град Суровикино на около 850 км южно от Москва.

Инцидентът се е случил по време на среща на дисциплинарната комисия на затвора.

На друго място през юни затворници, свързани с групировката Ислямска държава (ИД), организираха засада в затвор в южната част на Ростовска област.

Руските специални сили успяха да неутрализират похитителите и да освободят надзирателите след продължило няколко часа противоборство.

Властите не предоставиха допълнителна информация за инцидента на 23 август, нито кои са похитителите, нито какви са исканията им.

През март бойци на ИД убиха 145 души в концертна зала в Москва - най-смъртоносната терористична атака в Русия от две десетилетия насам.

ИД няколкократно обеща да атакува Русия заради нейната подкрепа за сирийския лидер Башар ал-Асад, който провежда военна кампания за елиминиране на групировката в Близкия изток.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС