Руският риболовен траулер "Олег Найдьонов", пълен с гориво, потъна край бреговете на остров Гран Канария, един от Канарските острови, предаде Ройтерс.

Корабът е потънал късно вечерта вчера на около15 морски мили от Гран Канария. Траулерът се запали през уикенда в пристанището на град Лас Палмас на острова, когато се готвеше за отплаване. За да бъде държан под контрол пожарът, корабът беше изтеглен на буксир извън зоната на пристанището и беше на път да се върне обратно там, когато потъна.

Испанските морски спасителни служби сега проверяват дали има изтичане на гориво от траулера и замърсяване и ако такъв е случаят ще предприемат необходимите действия, се казва в съобщение на испанското министерство на транспорта. Траулерът, според данни на екологичната организация Грийнпийс, е бил натоварен с 1400 тона гориво. Той е потънал на дълбочина 2400 метра, южно от плажа Маспаломас на Гран Канария, прочут със своите пясъчни дюни.

През 2002 г. Испания преживя най-тежката си екологична катастрофа, когато петролният танкер "Престиж", плаващ под бахамски флаг, потъна край северозападните й брегове. Членовете на екипажа на руския траулер "Олег Найдьонов" са се върнали вече у дома, предаде ТАСС. Повечето от тях са от Мурманск. Те са пътували с полети от Лас Палмас.

На борда на кораба имаше 72 моряци, от които 68 руснаци. Ръководителят на компанията, собственик на кораба, се намира в пристанището на Лас Палмас. Траулерът "Юрий Найдьонов" е бил застрахован, съобщи директорът на компанията собственик "Феникс" Юрий Паршев.

Пожарът през уикенда е възникнал в машинното отделение на кораба и тогава всички членове на екипажа са били евакуирани и настанени в местен хотел.

Източник: БТА