Руски олигарх е поискал политическо убежище във Великобритания
Руски олигарх е поискал политическо убежище във Великобритания / netinfo

Бившият президент на руската петролна компания Руснефт Михаил Гуцериев, който е издирван в Русия по обвинения за данъчни злоупотреби, е поискал политическо убежище във Великобритания. Това пише британският в. "Мейл он сънди", цитиран от Франс прес.

Още през юли Гуцериев заяви, че е обект на безпрецедентно преследване в родината си от данъчните и съдебните власти. Той обяви тогава, че подава оставка от ръководния пост на петролната компания. През август Москва го обяви за международно издирване.

Според "Мейл он сънди" Гуцериев е избягал във Великобритания и е поискал политическо убежище. Британското вътрешно министерство засега не е коментирало твърденията на британския всекидневник.

Ако информацията се окаже вярна, то това би обтегнало още повече отношенията между Лондон и Москва, вече доста поохладнели заради случая Александър Литвиненко.

Според класация на американското списание "Форбс" Гуцериев е 31-ият по богатство в Русия. Той притежава състояние от 3,1 милиарда долара.

Гуцериев отхвърля обвиненията в данъчни измами и твърди, че те са били повдигнати, за да го принудят да се оттегли от поста си начело на Руснефт.