Руски миньор счупи легендарен рекорд
Руски миньор счупи легендарен рекорд / снимка: Reuters, архив

Руснакът Сергей Шемук ще получи орден за „Доблестен миньорски труд” от губернатора на Кемеровска област, след като  подобри рекорда на съветския миньор Алексей Стаханов от 1935 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Шемук, който работи в мината „Новодзержинска” в Донецкия въгледобивен басейн, изкопал 170 тона руда само за една смяна на 9 август и така надхвърлил рекорда на Стаханов от 68 тона. При това той успял да преизпълни плана за целия участък, където
обикновено работят около 20 миньори. Наградата ще бъде връчена от делегация на Кемеровска област, която ще участва в края на месеца в тържества, посветени на Деня на миньора в Донецк.

„Подвигът на Стаханов вече 75 години вдъхновява хората за нови трудови победи, служи за пример за вечна вярност към своята професия, отговорност и преданост към своето дело”, каза губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев, пише БТА. „Такава производителност на труда говори за професионализъм, висока техническа квалификация, а също и за миньорски характер, който може да реши и най-сложните задачи”. По думите на губернатора в Кемеровска област се разпространява движението на миньорски бригади-милионери. Бригадата, която добива за една година милион и повече тона руда, се поощрява с премии и награди.