Руски медии свързват различни групировки с атентатa на летище Домодедово
Руски медии свързват различни групировки с атентатa на летище Домодедово / Reuters

Руски медии свързват атентатa на московското летище Домодедово с въоръжените бунтовници в Северен Кавказ, със сблъсъците между националистически настроени запалянковци и силите на реда в Москва през декември и с нападенията на руски националисти срещу хора от кавказки произход, съобщи информационният сайт "Нюзру".

Според Магомед Вахаев от комисията по сигурността в Държавната дума терористичният акт е организиран от членове на т. нар. имарат Кавказ в отговор на успешни акции на руските силови служби в Дагестан и Ингушетия. По време на тези операции бяха ликвидирани или заловени видни лидери на тази терористична организация, пише в. "Комерсант".

По данни на агенция Росбалт зад атентата на летището стоят може би хора от т. нар. ногайски батальон - бойна структура на уахабитите, базирана в руския Ставрополски край от Севернокавказкия федерален окръг.

Нейни кадри организираха миналия август експлозия в град Пятигорск, при която пострадаха над 30 души, а през септември се опитаха да задействат мощно взривно устройство в Ставропол. Според Росбалт в края на 2010 г. трима души от "батальона" заминали за Московска област, където смятали да организират атентати с участието на жени самоубийци, посочва БТА.

Криминалисти проучили видеозаписи от мястото на взрива и установили, че атентаторът е бил съпровождан от двама мъже с черти на кавказци, добавя Росбалт.

Експлозията в Домодедово може да е била повторен опит на терористите, взривили на 31 декември малка къща в стрелбищния комплекс "Обект" в Кузминския лесопарк (Югоизточна Москва и Московска област), пише "Известия". На местопроизшествието били открити останките на жена, чийто съпруг (по-късно арестуван или убит) бил сред лидерите на "ногайския батальон". Според следствието, тя е била изпратена за извършване на атентати в новогодишната нощ в Москва заедно с 24-годишната чеченка Зейнат Суюнова, също съпруга на боец от "ногайския батальон".

Суюнова била арестувана през януари и следователите успели да използват показанията й, за да тръгнат по следите на трима чеченци - предполагаеми организатори на атентата в Домодедово. По-късно разследването установило, че плановете за атентати в Москва навръх Нова година били разработени от дагестански уахабитски "емири".