/ Guliver/Getty Images
Разузнавателният кораб на Военноморския флот на Русия "Виктор Леонов" се намира недалеч от база на подводници на американските ВМС в щата Кънектикът, съобщи днес американската телевизия Фокс нюз, предаде ТАСС.

Във вторник корабът е бил забелязан в международни вода край източното крайбрежие на САЩ, а днес се е приближил с 64,4 км по-близо.

Според източници на телевизията руският кораб не е навлизал в териториалните води на САЩ и се намира в режим на патрулиране. В Пентагона очакват, че корабът ще продължи да плава на юг покрай източното крайбрежие и ще се върне в Карибско море.

САЩ са засекли кораба във вторник, когато той се е намирал на 112, 7 км от бреговата линия на щата Делауер и се е движел на север със скорост 10 възела. Това значи, че "Виктор Леонов" се е намирал в международни води и не е навлизал в териториалните води на САЩ, които завършват на разстояние от 22,2 км от крайбрежието, отбелязва ТАСС.

Американските ВМС и палубната авиация на САЩ не са предприемали никакви действия по отношение на кораба, уточнява Фокс нюз.

По данни на цитиран от телевизията източник корабът "Виктор Леонов" последно се е появявал край бреговете на САЩ през април 2015 г.

По оценка на американски военни този тип кораби са предназначени за прехващане на радиосъобщения, различни видове комуникации и за изучаване на параметри на сонари. Този тип (проект 864) е трето поколение кораби, разработени в Съветския съюз през 80-те години на миналия век, съобщава ТАСС.
БТА