Руски кораб изчезна в Бяло море
Руски кораб изчезна в Бяло море / снимка: Reuters, архив

Руски товарен кораб с 11 души екипаж загуби радиовръзка в Бяло море при лоши метеорологични условия, което наложи организирането на спасителна операция, съобщи Интерфакс и АФП.

Корабът "Капитан Кузнецов" плавал от пристанище Варандей, в крайната северна част на Русия, към Архангелск с 11 души на борда, но без товар, съобщиха морските власти в област Архангелск.

"Корабът не е изпратил сигнал за помощ", заяви източникът. Тази сутрин е бил изпратен влекач, който да издирва кораба, съобщи местният отдел на министерството на извънредните ситуации на страницата си в интернет, предава БГНЕС. Самолет и хеликоптер със спасители изчакват подобряване на времето, за да излетят.

Последният радиоконтакт с кораба, който е регистриран в Санкт Петербург и е собственост на Северозападната компания за речно корабоплаване, е бил установен към 2 ч. тази нощ, когато влизал в Бяло море, съобщи министерството на извънредните ситуации.

Метеорологичните условия в района са лоши, като вълните достигат до 3,5 метра височина, съобщи министерството на извънредните ситуации.