Руски изтребители патрулират въздушното пространство в граничните зони
Руски изтребители патрулират въздушното пространство в граничните зони / БГНЕС, архив

Руски изтребители от Западния военен окръг носят бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство в разпоредената вчера проверка на бойната готовност на войските, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Изтребителите постоянно патрулират въздушното пространство в граничните райони. Летците тренират дозареждане с гориво във въздуха от самолети цистерни Ил-78, посочва БТА. Бомбардировачи от Западния военен окръг изпълняват на авиационни полигони учебно-бойни задачи с цел поразяване на условен противник, а подразделения от радиотехническите войски увеличават радиолокационното поле.

В проверката на бойната готовност на войските в Западния и Централния военен окръг на Русия участват близо 150 хиляди военнослужещи от различни видове въоръжени сили и родове войски, около 90 самолета, над 120 хеликоптера, 880 танка, повече от 1200 единици военна техника и близо 80 кораба, посочва министерството.

Русия е съобщила на НАТО за предприетите военни маневри от последните часове, като е уточнила, че те нямат нищо общо със събитията в Украйна, заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен. Попитан дали вярва на тези изявления на руската страна, Расмусен посочи, че няма никаква информация, която да опровергава заявеното. Очевидно маневрите не улесняват нещата, едва ли е съвпадение времето на тяхното предприемане на и събитията, които са в ход в Украйна, коментира той. Но нямаме данни, че Русия възнамерява да предприеме военна намеса в Украйна, допълни Расмусен.

Същевременно временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Украйна ще разглежда всякакво придвижване на руските военни сили в Крим извън базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол като акт на агресия, предаде Ройтерс.

"Обръщам се към ръководството на Черноморския флот на Руската федерация със следното искане - всички военни трябва да останат в границите на териториите, които са определени със споразумението. Всякакво придвижване извън границите на тези територии ще се смята за агресия", заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той съобщи също, че е разпоредил да се вземат мерки за защита на гражданите в Крим, както и за освобождаване на завзетите снощи административни сгради, в това число и на парламента. "Наредил съм на силовите структури да защитят гражданите, да накажат престъпниците и да отблокират сградата", каза той.

Руският Черноморски флот използва базата в Севастопол, на полуостров Крим с рускоезично население, напомня АФП.

Руският шарже д'афер в Украйна Андрей Воробьов бе извикан в украинското министерство на външните работи, където му бе връчена нота за неотложно провеждане на двустранни консултации, съобщи дипломатическото ведомство в Киев, цитирано от ИТАР-ТАСС. Същевременно руският дипломат получи нота с молба военните подразделения от руския Черноморски флот, временно базирани в украинското пристанище Севастопол, да се въздържат от придвижване извън месторазположението си, посочи украинското външно министерство.

"Като държава гарант според Будапещенския меморандум от 5 декември 1994 година Руската федерация е поела ангажимента да зачита независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна", отбеляза външното министерство в Киев.

В отговор на предупреждението Русия увери, че спазва споразуменията, подписани с Украйна за руския Черноморски флот, предаде Франс прес.

"Във връзка с твърденията, че руската страна нарушава основните споразумения относно Черноморския флот, заявяваме, че в настоящата сложна обстановка, Черноморският флот на Руската Федерация ще се придържа строго към съответните споразумения", се посочва в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

В него се пояснява, че преместването на отделни единици бронетехника на Черноморския флот се осъществява в пълно съответствие с основните споразумения и не нуждае от никакво предварително съгласуване.