Руски хеликоптер Ми-8 падна в Охотско море, петима души са в неизвестност
Руски хеликоптер Ми-8 падна в Охотско море, петима души са в неизвестност / снимка: БГНЕС, архив

Хеликоптер Ми-8 с туристи падна в залива Онгочан в Охотско море в руския Далечен Изток, на няколко километра от Тугурския полуостров, предаде ТАСС. С хеликоптера пътували група топ мениджъри на „Ве Те Бе лизинг”.

На борда се намирали 16 души - 13 пасажери и трима души екипаж. 11 човека от групата сами доплували до брега, съобщи по сателитен телефон пилотът, но съдбата на останалите петима е неизвестна и се предполага, че са се удавили.

Главният директор Андрей Конопльов и заместниците му са оцелели, съобщи пресслужбата на кредитната компания в Москва. „Шефът Андрей Коноплев и заместниците му са живи. В постоянен контакт сме с извънредните служби”, заявиха от банката.

Оцелелите 11 души се спасили като скочили във водата и доплували до остров и си направили бивак. Те били открити благодарение на пилота, който успял да съобщи за катастрофата.

Туристите трябвало да кацнат на полуострова и после да пордължат по море до Шантарския архипелаг, който е национален парк. Районът на залива Онгачан е „родилен дом” за китовете.

Групата туристи била водена от хабаровския пътешественик и изследовател Игор Олховски. По правило туристите наблюдават китовете от вертолети по пътя към Шантарските острови, нощуват в туристическата база на Тугурския полуостров, а после продължават по море с катамарани - собственост на Олховски, който организира туристически групи до Шантарските острови.

Източник: БТА